Zuurdesem starter maken

Handleiding voor een Zuurdesem Starter

Benodigdheden

  • Roggemeel of volkoren tarwemeel
  • Water (liefst gefilterd of bronwater)
  • Glazen pot met deksel of een schone doek
  • Lepel of spatel

Stap voor stap instructies

Dag 1:

  1. Meng 50 gram roggemeel met 50 gram water in een schone glazen pot.
  2. Roer goed tot alles is gemengd.
  3. Dek de pot losjes af met een doek of deksel (niet luchtdicht).
  4. Laat de pot 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 2:

  1. Je zou enkele bubbels moeten zien, een teken dat fermentatie begint.
  2. Voeg 50 gram roggemeel en 50 gram water toe.
  3. Roer goed en dek de pot weer losjes af.
  4. Laat de pot weer 24 uur staan.

Dag 3:

  1. De starter zou meer bubbels moeten hebben en misschien wat ruiken.
  2. Voeg nogmaals 50 gram roggemeel en 50 gram water toe.
  3. Roer goed en dek de pot weer losjes af.
  4. Laat de pot weer 24 uur staan.

Dag 4:

  1. De starter zou nu behoorlijk actief moeten zijn, met veel bubbels en een lichte zurige geur.
  2. Voeg opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water toe.
  3. Roer goed en dek de pot weer losjes af.
  4. Laat de pot weer 24 uur staan.

Dag 5:

  1. Je starter zou nu klaar moeten zijn voor gebruik.
  2. Als het niet heel actief lijkt, herhaal dan de stappen van dag 4 nog een paar dagen.

Onderhoud van de starter:

  1. Bewaar de starter in de koelkast als je hem niet dagelijks gebruikt.
  2. Voer de starter minstens één keer per week met 50 gram meel en 50 gram water.
  3. Als je de starter wilt gebruiken, haal hem dan 24 uur van tevoren uit de koelkast en voed hem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *