Handleiding voor een Zuurdesem Starter
Benodigdheden
- Roggemeel of volkoren tarwemeel
- Water (liefst gefilterd of bronwater)
- Glazen pot met deksel of een schone doek
- Lepel of spatel
Stap voor stap instructies
Dag 1:
- Meng 50 gram roggemeel met 50 gram water in een schone glazen pot.
- Roer goed tot alles is gemengd.
- Dek de pot losjes af met een doek of deksel (niet luchtdicht).
- Laat de pot 24 uur op kamertemperatuur staan.
Dag 2:
- Je zou enkele bubbels moeten zien, een teken dat fermentatie begint.
- Voeg 50 gram roggemeel en 50 gram water toe.
- Roer goed en dek de pot weer losjes af.
- Laat de pot weer 24 uur staan.
Dag 3:
- De starter zou meer bubbels moeten hebben en misschien wat ruiken.
- Voeg nogmaals 50 gram roggemeel en 50 gram water toe.
- Roer goed en dek de pot weer losjes af.
- Laat de pot weer 24 uur staan.
Dag 4:
- De starter zou nu behoorlijk actief moeten zijn, met veel bubbels en een lichte zurige geur.
- Voeg opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water toe.
- Roer goed en dek de pot weer losjes af.
- Laat de pot weer 24 uur staan.
Dag 5:
- Je starter zou nu klaar moeten zijn voor gebruik.
- Als het niet heel actief lijkt, herhaal dan de stappen van dag 4 nog een paar dagen.
Onderhoud van de starter:
- Bewaar de starter in de koelkast als je hem niet dagelijks gebruikt.
- Voer de starter minstens één keer per week met 50 gram meel en 50 gram water.
- Als je de starter wilt gebruiken, haal hem dan 24 uur van tevoren uit de koelkast en voed hem.
Geef een reactie